Nasıl Demlesek Bu Çayı?
çay demlemenin püf noktaları...
- Fark ettim
Hemen her gün evlerimizde tüter çaydanlıklar. Hangi işe başlasak önce çay demleriz, hangi işi bitirsek çay ararız. Peki nedir çay demlemenin kuralı?
Öncelikle en önemi noktayı söylemek gerekir; en önemli nokta su! Kaynatacağınız su, mutlaka berrak ve kireçsiz olmalı. Yoksa çay da bulanık olur…
Sonrasında elbette kullanacağız çayın kalitesi çok önemli. Çoğunlukla tozdan oluşan çaylar ne yazık ki o bulanık görüntüyü veriyor.
hepimizin bildiği şekilde öncelikle büyük çaydanlığa su koyup kaynatıyoruz. Fakat buradaki püf nokta şu; su fokur fokur olduğunda ölüyor! İçindeki hava kabarcıkları çıktığı an içinde ocaktan alırsanız oksijenini ve canlılığını da öldürmemiş olursunuz. Yapılan en büyük hatalardan bir tanesi üst çaydanlığa hiç su koymamak. Böylece çay, demliğe yapışıyor ve aslında yanıyor. Bu unsura dikkat etmekte fayda var. Tabi elbette dem süresi 8 dakikayı geçmemeli. Dilerseniz büyük demliğinizde kaynayan suyun içine tarçın, elma kabukları ve karanfil atabilirsiniz. Tabi dilerseniz limon kabukları da koyabilirsiniz. Böylece doğal aromalı bir çay elde etmiş olursunuz:)
Erzurum usulu çay demlemesi ise bizim bildiğimiz tavşankanı çay yapımıdır. Elbette ocağın uzun süre yanması bir çoğumuzun işine gelmiyor ama yine de not düşmekte fayda var:) Erzurum usulu çay için her iki demliğe de su konur. üst demliğe ise içilecek kadar çay ilave edilir. Su kaynayıp azaldıkça eklenir. Üst demlikteki çay dibe çöktüğünde çay da hazır demektir:)
Demli çaylar^^