Tütsülü Çayların Kralı ”Lapsang Souchong”

İddialı insanları severim. Herkesten ayrı bir duruşları, ayrıştırıcı özellikleri vardır. Tıpkı insanlar gibi çaylar da da diğerlerinden anında ayırabilecekleriniz var. Duruşu, kokusu, tadı bambaşka olan çaylar. İşte onlar bir tanesi. Tütsülü çayların kralı ”Lapsang Souchong” Bana hep siyahlar giymiş bir mafya babasını anımsatır bu çay. Eminim bir bedene girmiş olsa; oldukça karizmatik ve bir o kadar karanlık bir adam olurdu:) Gördüğünüz gibi rengi kuzguni siyah ve mat… Tam da ona yakışacağı gibi:)

Çin’in Fujian (ben orada doğmalıymışım:)) yetişen büyük boy çay yapraklarından ve geleneksel methodlar kullanılarak elde ediliyor. ”Nedir bu method?” derseniz, bu çayın hala çam ateşinde kurutularak elde edildiğini söyleyebilirim. Biliyorsunuz odun ateşi oldukça tütsülü bir kokuya ve tada sahip. Bu ateş ile kurutulan çay da tüm özellikleri bünyesine çekiveriyor. İlginç çay çeşitlerini ve özellikle sert, tütsülü tatları sevenler bu çayı mutlaka tanımalı. Tadı sert olduğu için bazen ceylon çaylar ile harmanlanıyor. Bu sebeple souchong çayı alacaksanız içinde bir birleşim var mı, varsa yüzde kaç öğrenmeniz gerekir. Örneğin  lapsang s. ideal bir oran iken, bu eğer @ olursa sizi oldukça sert bir çay bekliyor demektir. Yine tadını yumuşatmak için bazı noktalarda süt ile servis ediliyor.

Eski zamanlarda, Wuyi bölgesinde çay talebi çok yükseldiği zamanlarda, çayı hızlı kurutmak için çam odununda kurutulduğu ve bu  işlem sırasında Lapsang Souchong çayının oluştuğu biliniyor. Gurme damak tadına sahip olanlar şu çay ismini not etsin derim yeniden. Ülkemizde de bulabileceğiniz bu çayı 85 derece kaynamış suya 1 fincan için 1-1,5 çay kaşığı sıcak suya ekleyip, 5 dakika demini bırakmasını bekleyerek içebilirsiniz. Ünlü marka Twinings’in de bildiğim kadarıyla şık kutularda servis ettiği souchong çayları mevcut.

Yaşasın klas duruşlu, karanlık çaylar

Share

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir