Nedir Bu Seylan Çayı?
Kaliteli çay denildiğinde aklınıza ne geliyor? Bana kalırsa herkesin kedine özel bir kalite arayışı var. Çay için de durum aynı. Damağınızda bıraktığı his, eğer sizi mutlu ediyorsa, çay saatini beklettiriyorsa size; o çay sizin kaliteli çayınızdır. Tabi bu durumun yanı sıra bazı çaylar özellikle bu sınıfta anılır. Özellikle aranır taranır bulunur. Adı bile yeter aslında kaliteli çay demek için. Denememiş olsak bile aklımıza kazınmıştır. Bunun en güzel örneklerinden bir tanesi Seylan çayı olmalı. Ne dersiniz? Ceylon olarak da yazılan ya da bazen Sri-Lanka çayı olarak da bildiğimiz bir çay çeşidi bu. Siyah çay ailesinin bir üyesi. Ceylon adasının bir diğer adıdır zaten Siri- Lanka! Peki, nedir onu bu kadar özel yapan?
Öncelikle ülkemizdeki çaya göre daha iri yapraklıdır. Toprağı ve iklimin de etkisi büyük elbette. Seylan bölgesinde tüm sene boyunca aralık vermeden çay toplanıyor. Üstelik hala makine kullanılmadan el ile hasat yapılıyor. Muhteşem değil mi? 1870’li yıllardan bu güne kadar aynı şekilde ve gelenekselleşmiş yöntemler kullanılıyor.
Çay, burada yetiştiği bölgeye göre 3 ana kısıma ayrılıyor. Deniz seviyesinin üstü (1200 mt), deniz seviyesi (600 mt-1200mt) ve Deniz seviyesinden altta (600 mt.kadar) bunları sınıflandırırken; high grown, mid grown ve low grown deniliyor.
Her 3 çay çeşidinin de kendine has özellikleri var. Bu çayların hiç biri, br diğerinden daha üstün değil. Sadece damak tadınıza göre bir seçim yapmalısınız. High grown çayları demlenirken daha açık renk verir ve aroma anlamında daha geniş bir yelpazeye sahiptir. Diğer iki tür ise çok daha koyu ve sert çaylardır.
Bu çayı da diğer siyah çaylarda olduğu gibi demleyebilir, tercih ettiğiniz sertlik derecesine göre suyun içinde uzun ya da kısa tutabilirsiniz. Tercihen 3- 4 dakikave 85 derece sıcaklık ideal olacaktır. Çayı yakmamak ve daha da acılaştırmamak için suyu çaya değil, çayı suya atmayı unutmayın:)
Ülkemizde bir çok kişinin kullandığı ve adına ”Kaçak Çay” dediği çayların da bir çoğu seylan çayıdır. Karakteristik ve güçlü aroması ile çoğunluğun tercih etmesi ise gayet doğaldır. İlerleyen günlerde özellikle kaçak çaylar ve markaları üzerine de bir yazı yazmak niyetindeyim.
Peki, sizin favori seylan çayı markanız nedir?
Çayı açık içen biri olarak, Seylan çayını içemiyorum malesef.. Ama kalabalık misafir geleceği zaman bir avuç atarım demliğin içine, çayı bereketlendirsin diye 🙂
Belki de doğru çaylara denk gelmemişsindir hiç? Bir deneme yapmalıyız en kısa zamanda:)