Mûsikî’nin çaya dem olduğu o yer; ”Sahibü’l Çay Âsaf Osman Efendi”

Ufak, sıcacık bir çay dükkanı, muhabbetle, nezaketle, mûsikî ile demlenen çaylar! ”Sahibü’l Çay Âsaf Osman Efendi’‘ye hoş geldiniz…

Bazı insanlara bayılıyorum. Öyle nezaket ölçüsüne hakim, öyle tevazu sahibi oluyorlar ki, o insanları ne kadar yazsak az. İşte mekanın sahibi Asaf bey bu tanımın tam orta yerinde duruyor. Söylediğine göre bu nokta onun hayallerinin can bulmuş hali. ”Kimse gelmeyecek bile olsa yine açardım. Çünkü burada hayallerim var” demişti hikayesini sorduğumda. Öyle ya, buradaki her bir detay tek tek düşünülmüş olmalı. Masaların üzerindeki kitaplar, notalar, yanınızdan tüm havası ile geçen sofya* ve çay! her bir çay ayrı bir makam ile birleştirilmiş, hem çayın hem de makamın özelliklerini okumakla geçiyor ilk dakikalarınız. sadece bakıp geçemezsiniz, öyle harika bir menü bu.

oldukça özgün bu menü içinde kalbinize en yakın gelenini sipariş edebilirsiniz. Sıcak çay ya da soğuk çayları Ferahfezâ… Tercih sizin. Bu sırada huzur içinde kitabını okuyabilir, dostunuzla sohbet edebilirsiniz. Esasında bu mekan özellikle müziği kalbinde taşıyanların Türk müziği’ne gönül verenlerin uğrak yeri. Bazı akşamlar şiir dinletileri ve Mûsikî icraları yapılıyor. Gitmeden öğrenmek de fayda var. Aslında ben bu kadar konuşacağıma bırakayım da onlar kendilerini anlatsın size!

Sevgili gönül dostları merhaba,

Çay ailesine hoş geldiniz. Aşkın ve muhabbetin bir diğer adı olan çay, Âsaf Osman Efendi’nin çay dükkânında Klasik Türk Mûsikîsi’nin makamları ile yorumlanarak gerçek bir sanat haline gelmiştir. Bu felsefî çay öğretisine göre, usûlüne ve âdâbına uygun olarak demlenmiş her bir çay, hakkı verilerek icrâ edilmiş bir mûsikî eseridir. Bu eser, güftesini çay yapraklarından, bestesini çay üstadından alarak ince belli bardakta ve fincanda bir nağme haline gelir. İnsana ab-ı hayat olan çay, bu felsefede kimi zaman Hicâz, kimi zaman Nihâvend, kimi zaman da Hisarbûselik makâmında demlenir.

Âsaf Osman Efendi’nin çay dükkânı, mekân rûhunun, altın işlemeli makam mahfazlarından taşan duygularla yakut gibi işlendiği bir elmasçı ve antikacı dükkânı gibidir. Buğusunda aşk, muhabbet, mûsikî ve edebiyât tüten dükkânda Hindistan’dan Çin’e, Seylan’dan Japonya’ya, Güney Afrika’dan Karadeniz’e kadar dünyanın dört bir yanında yetişen en güzel yöresel çaylar ile itinayla hazırlanan envâ-i çeşit özel harman çayları mûsikîmize ait terennüm ve nağmelerden örülü bir zaman diliminde huzurla içerek dostlarınızla çay muhabbetini yaşayabilirsiniz. Çayın bir mûsikî ve nağme değerleri şeklinde demlenerek icrâ-yı âhenk eylendiği tannan bir çatının altında, makamlar ve onlara ait duygularla mücehhez bu muhabbette, size “Aziz İstanbul”umuzun kadim mûsikîsi yanında dünyanın farklı yörelerinden ezgiler eşlik edecektir.

Mûsikîmize ait seslerin çayla beraber bütün bir mekânın rûhunu ve peyzajını oluşturduğu, çay bardaklarından fincanlara, çay kutularından duvarlara kadar her köşesine Itrî’den Tanbûrî Cemil Bey’e, Münir Nurettin’den Sâbite Tur Hanıma kadar mûsikîmizin üstadlarına ait nağmelerin sinmiş olduğu dükkânımızdan, beğendiğiniz çayları hediyelik paketler halinde çay mûsikîmize ait demleme aksesuarlarıyla alabilir, bu eşsiz çay kültürünü sevdiklerinize de yaşatabilirsiniz. Hayatın güzelliğini ve dinginliğini âsûde bir zaman diliminde sıcak bir mekânda yaşamak ve aşkı ve muhabbeti demlemek üzere bütün gönül dostlarını dükkânımıza çay muhabbetine bekleriz…

Bu ne güzel bir davet değil mi? Üsküdar’a yolunuz düşerse mutlaka gitmeniz gereken bir nokta burası. Böyle güzel yerleri, insanları artık bulmak, tanımak ne zor… Çayları özenle seçilmiş dünya çayları, demi, demliği, çay bardakları, fincanlar hem tertemiz hem tam olması gerektiği gibi. Geriye seçiminiz tadını çıkarmak kalıyor. E bu kadar hassas ve özenli olmasalar mekanın prenses kedisi Sofya bile sütlü çay içer mi?

Burada beğendiğiniz çayları satın da alabiliyorsunuz. Ayrıca size ayraçlar ve aldığınız çaya göre hazırlanmış beyitler hediye ediliyor. Bu arada en son gittiğimde kredi kartı geçmiyordu. Gerçi o kadar gönlü geniş insanlar ki, emin olun tebessüm ile karşılanırsınız. Fakat siz kendinizi ayarlayın:) Gittiğinizde çayın  yanında servis edilen kurabiyelerin hikayesini mutlaka öğrenmelisiniz. Bunu da çok istememe rağmen yazmıyorum:)

Harika bir dil kullanıyorlar. İşte İnstagram , işte Twitter , işte Facebook sayfaları.

biraz sora sora buluyorsunuz fakat dileyenler için;

Açık Adres : Mimar Sinân Mahallesi İmam Nâsır Sokak No: 2/B Üsküdar-İstanbul 0216 334 70 70

ve son olarak :

Harita için şuradan

Yaşasın çayı ruh ile besleyenler!

Share

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir