”Kaynar” Çayı: Fincanda Baharat Festivali

Havalar soğur soğumaz içimizi ısıtacak baharatları, çayları arar durur gözlerimiz. İşte onlardan biri ve belki de en ünlüsü ”Kaynar”

Özellikle Adana ve civar bölgelerde fazlaca tanınan bu karışım, hem kış çayı olarak çok ideal hem de emziren anneler için oldukça faydalı. Uzun yıllardır bilinen ve kullanılan bu karışım için temel bazı baharatlara ihtiyacınız var;

Çubuk tarçın, kök zencefil, kök havlıcan, yeni bahar tohumu ve karanfil. Karışımı çaya dönüştürmek de oldukça basit aslında. Mühim olan; tarifi acılaştırmadan ideal oranlarda hazırlayabilmek. Tabi malzemelerin hepsi tane/kök şeklinde olacak. Toz kullanmak yok.

Kaynar çayı nasıl yapılır? (1.5 litre su için)

Bir çorba kaşığı yenibahar tohumu, ceviz büyüklüğünde bir parça havlıcan, iki çubuk tarçın, bir çorba kaşığı karanfil (tadı size çok acı geliyorsa azaltabilir, tatlı kaşığı kadar koyabilirsiniz) ve bir ceviz büyüklüğünde zencefili (soyulmuş olarak) tencerenizin içine koyun ve kaynatmaya başlayın. Bazı tarifler baharatları temiz bir tülbente sararak tencerenin içine koyulması ve suya o şekilde bırakılması gerektiğini söylüyor fakat suyun içinde özgürce gezmeleri yoğunluk olarak daha güzel sonuç veriyor. Her yeri baharat kokusu sarıp, suya renkleri çıkınca; önce süzüyor, sonra da ne kadar şeker kullanmak istiyorsanız tencereye katıp biraz daha kaynatıyorsunuz. Kimileri çok şekerli yaparken, kimileri de içine pekmez karıştırarak yeniden kaynatıyor. Sonrasında servis ederken de bardakların üzerine kırılmış ceviz serpiliyor. (bu olmazsa olmazı işin)

Sonuç: harika! Hem sıcak hem de soğuk içilebilen çayımız oldu bile:)

Hem bağışıklık sistemimizi güçlendiren hem de tam bir şifa kaynağı olan bu geleneksel karışım çay, bana kalırsa değme sıcak şarap tariflerini ikiye katlar:) rengiyle, kokusuyla, tadıyla tam bir festival! Kaynar‘ın adını hep duymama rağmen ilk defa Diyetisyen Fadime Şenses ile tanıştım. Kendisi sağolsun, doğum yaptıktan sonra gönderdi bana. Kendisi sosyal ağlarında hayata, sağlıkla ve doğal beslenmeyle ilgili keyifli paylaşımlar yapıyor. Takip ederseniz pişman olmazsınız.

Şuraya instagram hesabını bırakıyorum; Buraya tık tık:)

Ne güzel baharatlarımız, geleneksel tatlarımız var değil mi? Yaşasın eskimeyen tariflerimiz, yaşasın şifa kaynağı çaylar!

 

Share

Yorumlar

  1. Sağ alttaki resim zerdeçal mı acaba? Nefis görünüyor, denemek isterim ben de, paylaştığınız için teşekkürler, sevgiler:)

    Cevapla

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir