Çocuklar Çay İçmeli mi?

Çay, bizim kültürümüzün kopmaz bir parçası, durum böyle olunca çay içme/ içirme geleneği çocuklara da yansıyor elbette. Bebeklikten itibaren sabah kahvaltılarında açık çay içine pekmez, bebek bisküvisi katan bir neslin çocukları var karşınızda. Misafirlikte içilen açık çay, ikindi içilen azıcık keyif çayı derken, biberonlarda bile çoğu kez açık çaya rastladığım oldu. Peki, bu doğru mu?

Çaya bu denli aşık biri olarak bunu söylemek isterim ki; bir çok doktorun da dediği gibi: Siyah Çay, çocukların çok erken yaşta tüketmemesi gereken bir içecektir. İçindeki kafein ve tein maddesi ona sağlamaya çalıştığınız faydayı azaltacak yapıdadır.  Tıpkı şekerli ürünler ve kafein içeren gazlı içeceker gibi. Çayı da çocuğunuza verirken kontrollü olmalı ve bir kere daha düşünmelisiniz.

Elbette siz çay içerken görüp, özenen çocuğunuzu kontrol etmek de zor. Peki ne yapmalı?

İşte alternatifler:

Neden Çayı Kafein’den Arındırmıyorsunuz?

Çocuğunuza, yetişkin biri kadar demli ve sık çay içirmediğinizi elbette anlıyorum. Fakat daha iyi  bir alternatif varken neden değerlendirmeyesiniz? Çayı kafeinsiz yapabilirsiniz. Çay,  sıcak suyla buluştuğu ilk 3 dakikada suyun içine kafeini bırakır, bu suyu süzüp, aynı çayı yeniden demlemeye bıraktığınızda kafeinsiz bir çay elde etmiş olursunuz.

Rooibos’u deneyin!

Afrika’nın yerel çayı olan rooibos, yani kırmızı çay, artık ülkemizde de tanınmaya başlandı. Hamilelerin ve çocukların rahatlıkla içebileceği bu çayın içinde kafein yok, aksine bolca da vitamin var. Bir tür çalı bitkisi olan rooibosu’n rengi, Türk çayına yakın, tadı da oldukça soft. Bu soft tadı sebebi ile farklı lezzetlerle de harika bir uyum yakalıyor. Vanilya, portakal,tarçın… İçine dilediğiniz lezzeti ekleyebilir ya da bu şekilde harmanlanmış olanlarından satın alabilirsiniz.

 

Bitki çayları da, çocuklar söz konusu olduğunda oldukça hassas bir konu.

Bağışıklık sistemlerini etkileyen çayları verirken, bitkinin üretimine, saklama koşullarına ve dozajına oldukça dikkat etmek gerekiyor. Doktorunuza danışarak ve yoğun olmadan, seyrelterek vereceğiniz rezene, papatya gibi çaylar bebeğinizi/çocuğunuzu hem uykuya hazırlayacak hem de rahatlatacaktır. Organik olarak üretilen poşet çaylardan alarak bu demleme çayları hazırlayabilir, ya da bebekler için formüle edilmiş granül çaylar kullanabilirsiniz.

Açık olarak satın alınan bitki çayları, havadan gelen toz ve mikroplarla buluştuğu için, paketli ürünleri tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Soğuk Çaylar!

Konsantre edilmiş katkılı meyve suları yerine farklı meyvelerle hazırlanmış çayları tercih edebilirsiniz. Kurutulmuş meyve parçaları ile hazırlayacağınız çaylar, hem çocuklarınızın ilgisini çeker hem de fayda sağlar. Mesela kırmızı meyvelere ne dersiniz? Belki demlenip soğutulmuş hibiskus ya da kuşburnu ile kırmızı kuru meyve parçalarını, kafeinsiz hazırlayıp soğuttuğunuz siyah çayla kurutulmuş limon/portakal  parçalarını karıştırabilir. Tarçın, karanfil, bal ya da agave şurubu ile tatlandırabilirsiniz. Renkli bardaklar, pipetler de işinize yarayacaktır!

Son olarak eklemek istiyorum; evet, bizler de büyürken annelerimiz bazı şeyleri denedi, kimileri doğru, kimileri hatalıydı. Bugün baktığında bizlere bir şey olmamış olabilir ama bugün yaşadığımız dünyada bilgilere çok daha kolay ve bilinçli şekilde ulaşma imkanımız var. Neden bunu kullanmayalım değil mi? Amacımız ”aman o zararlı, aman bu dokunur” diye çocuklarımızı her şeyden mahrum etmek değil, aksine onlara en sağlıklı alternatifleri bulmak olmalı.

Çocuklar da çay sevsin elbette:)

Share

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir