Dünyanın En Pahallı Çayı ‘Da-Hong Pao’

Çayın, altın kaplı gizli bir dünyası var, eğer aralamayı başarırsanız size tüm ihtişamını sunar… İşte dünyanın en pahallı çayı; efsane olmuş ”Da-Hong Pao”Öncelikle bu çayın tanımını yapmak istiyorum sizlere; bu çay bir oolong çay çeşidi ve çin çaylarından (şaşırdık mı? Elbette hayır:) Yani yeşil çay ile siyah çay arasında, yarı fermente edilmiş bir çay. Tür olarak da Wu Yi Yan çay ailesinin bir üyesi.
Peki, nedir Wu Yi Yan çayları?
Çin’in güney doğusundaki Fujian eyaletinde bulunan Wuyi Dağını bir bölge olarak kabul edebiliriz. Bu bölgede yetişen çay türlerini de bu şekilde adlandırabiliriz. Çay ağaçları, çukurlarda veya kayalar arasındaki boşluklarda yetişir. Wuyi Dağı’nın 60 kilometrekarelik zemininde bulunan kayaların her birinde çay üretilir. Dolayısıyla buradaki çaylara “Wu Yi Kayaları” anlamındaki “Wu Yi Yan Çayları” deniyor.
Gelelim; Da Hong Pao ağaçlarına! Bu ağaçlar bin yıllık tarihe sahiptir. Ancak günümüzde yalnızca altı tarihi ağaç var. Bu altı ağaçtan her yıl 13 ile 15 Mayıs günlerinde çay yaprakları toplanıyor.Toplanabilen çayın miktarı çok az olduğu için de oldukça pahallı. Elbette arkasında muazzam bir tarih ve emek var. Bu çaya günümüzde normal satıcılardan çok, özel aracılar ile ulaşabiliyorsunuz.
Orijinal Da Hong Pao çayının gramı yaklaşık 1400 dolar. Bir demlik çay ise 10 bin dolara mal oluyor:)
Kırmızı Pelerin Efsanesini biliyor musunuz?
1385 yılında, öğrenci Ding Xian devlet memurluğu sınavına girmek için başkent Beijing’e doğru yola çıkmış. Ding Xian, Wuyi Dağı’ndan geçerken hastalanmış, midesi dayanılmaz ölçüde ağrıyormuş. Yolda bir rahibe rastlamış. Rahip, Ding Xian’a çantasından çıkardığı bir çayı demleyip ona içirmiş. Ding Xian çayı içer içmez, ağrısı kesilmiş…
Derken, Ding Xian çok iyi bir sınav vermiş ve yüksek bir göreve atanmış. Ding Xian, rahibe teşekkür etmek için Wuyi Dağı’na tekrar gitmiş. Rahip, Ding Xian’a bir kutu çay hediye etmiş. Ding Xian Beijing’e döner dönmez, kraliçenin hastalandığını duymuş ve çayı imparatora sunmuş. Çayı içen kraliçe iyileşmiş. İmparator çok sevinmiş, Ding Xian’a kırmızı bir pelerin vermiş. Ding Xian imparatorun teşekkürlerini aktarmak için Fuyi Dağı’na dönüp pelerini çay ağaçlarına giydirmiş!
Daha sonra, imparator için bu altı ağaçtan çay toplamaya gelen yetkili, kırmızı pelerini giyinmiş…
“Kırmız pelerin” anlamına gelen çayın adı “Da Hong Pao”, işte böyle ortaya çıkmış.
Nadir ve pahalı olduğu için bu çay tarihte yalnızca imparatorlara sunulurmuş. Şimdi harman şeklinde daha düşük fiyatlara da satılmaya başlanmış durumda.
Bu arada Ming Hanedanı imparatorunun annesinin hastalığı, bu çay sayesinde geçtiğine inanılmaktadır. Gerçekten de efsanevi çay olan Da-Hong Pao’nun tıbbi özellikleri de var. Ülkelerin ileri gelenleri ve onurlu ziyaretçileri için bir hediye olarak sunulan değerli Da-Hong Pao Çayı için ”Çin’in ulusal hazinesi” deniliyor.
Yani anlayacağınız; ”Altın da neymiş? Çay varken…”
Aslı sancar
Araba fiyati kalsın. Karadeniz cayimiz varken
Elif Evren Akçakaya
Ne diyim; içimden bir ses “haklı” diyor:))
evrim korkmazgil
harika bilgiler! çok şaşkınlıkla okudum!
Elif Evren Akçakaya
Değer verip okuduğunuz için çok teşekkür ederim:) beğenmenize çok sevindim:)
bicümle
çay aşkınaaaaa 🙂
farklı güzel degişik emeginize saglık.
Elif Evren Akçakaya
cook tesekkur ederimmmm:)))
Gokhan
Elif Hanım ,
Öncelikle merhaba. Bir Rizeli olarak birinin çay hakkında blog sayfa açması ve bu kadar emek vererek bir çalışma yapması beni gerçekten şaşırttı.
Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Rize ye gelirseniz mutlaka tanışmak isterim.
Kolay gelsin demli olsun 🙂
Elif Evren Akçakaya
merhaba;
öncelikle keşfettiğiniz, kıymet verip okuduğunuz ve düşüncelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Ben de çok mutlu oldum şimdi,
eminim sizden de öğreneceğim çok şey vardır. Lütfen zaman zaman keşif ve fikirlerinizi benimle paylaşın olur mu?
sevgiler